etil-attila-budai-nepal-bodnath-baudha-szimbolum

Vvalamikor régen filozófia szakon végeztem a bécsi egyetemen, mert már gyermekkorom óta foglalkoztatott a kérdés: Miért vagyunk itt? A nyugati filozófia mellett az évek során egyre hangsúlyosabb helyet foglalt az életemben a keleti gondolkodás, valamint a kérdés, hogy a magyarságnak milyen szerepe van a világ üdvtörténetében.

Sokat utaztam és utazom, a világ nagyobb részét mára bebarangoltam. Rendszeresen járok Indiába és Tibetbe. A kedvenc utazási formám: a gyaloglás. Nem követek egy adott iskolát, gondolati rendszert, az iskolák, tanrendszerek gyökerével és a sokistenhitű vallások filozófiájával foglakozom, ezekből próbálom kihámozni a mai ember számára emészthető, érthető és a mindennapokba beágyazható lényeget. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a különbőző felszabadító rendszerek közt az advaita filozófia, melyben számomra az összes filozófiai szál és beavatási rendszer végül összeér. Magyar, német és angol nyelven adok elő, emelett barátaimmal közössen tanfolyamokat és elvonulásokat szervezünk.

témakörök, amelyekkel foglalkozom

advaita, védikus filozófia, tibeti hitvilág, ősi sokistenhitű vallások, magyar hagyományaink és nyelvünk spirituális hozadéka, Gnoszticizmus – Manicheizmus, jóga filozófia, Tarot, Kabbala, Alkímia

néhány ország és vidék, amit eddig bebarangoltam

India (Himalája, észak, dél), Nepál, Bhután, Tibet, Kína, Mongólia, Transzszibériai vasút, Kamcsatka, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Grönland, Izland, Kanada, USA, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa, Vietnám, Hongkong, Macau, Szingapúr, Malaysia, Indonézia, Japán, Ausztrália, Dél-Afrika, Lesotho, Svaziföld, Kenya, Emirátusok, Katar, Marokko, Tunézia, Törökország és Európa majdnem összes országát.

» egy aktuális TV – interjú

» következő programok
» archívum – régebbi programok és interjúk

elérhetőségeim:
e-Mail:
attilae@gmail.com
facebook: » profilom
tel.: +421 948 079 282

 

részletes életrajz lentebb »

*

1622374_1475487795998276_1394200062_o

2014-04-03_www_komarom-india22014-02-20_web_etil-komarom (1)2015-03_A3_TIBETzseliz_PREVIEW-2

*

ha van időd, részletesen:

A múlt század utolsó negyedében születtem, az Óperencián túl, felvidéki szülők gyermekeként. Még csecsemő voltam, amikor visszaköltöztünk a jó öreg Európába, konkrétan Bécsbe, itt nőttem fel. Édesanyám egy panziót vezetett, ahová a világ különböző tájairól érkeztek az emberek. Mialatt reggelit készítettem és friss ágyneműt húztam, káprázatos történeteket hallottam messzi országokról. Ekkor fogalmazódott meg bennem: egy napon én is bebarangolom majd a világot. Iparművészeti szakiskolába jártam, mellette zenéltem és rövidfilmeket készítettem. Valami olyat kerestem már akkor is a művészetekben, ami az emberi létet egy tömör erős rezgéssé formálja. A középiskolás éveim alatt pszichológia és filozófia különórákra jártam, majd az érettségi után világossá vált számomra: a filozófia az én utam. A bécsi egyetemen filozófia és kommunikáció szakokon végeztem, s néhány félév erejéig közgazdaságtant is hallgattam.

Megismerkedtem a nyugati gondolkodás történetével, főképp a nem racionális gondolkodók keltették fel az érdeklődésemet– Pascal, Unamuno, Camus, Weil és végül Buber, akinek dialógikus filozófiájáról írtam a diplomamunkámat. Ezzel párhuzamosan a keleti filozófiába is beleástam magam, sőt az életem részévé vált, különösen a taoizmus. A diplomamunkám megírása alatt ismerkedtem meg Hamvas Béla írásaival, aki új kaput nyitott számomra a világra.

*

rolam_kepek_131014

Egyben azt éreztem, ezen a kapun csak úgy léphetek át, ha először megismerem a világot. Már az egyetemi éveim alatt is sokat utaztam stoppal és vonattal- addigra bejártam Európa számos országát, barangoltam Észak – Afrikában, Kis-Ázsiában. Összeszedtem hát minden spórolt pénzemet, és elutaztam vágyaim otthonába: Indiába. Bár eleinte picit sokkoló volt ez az ország, végül egy életre szóló szerelem lett. India az egyik utolsó ország a világon, ahol a spiritualitás nem valamilyen párhuzamos eseménye az életnek, hanem maga az élet. Egy hónap India után továbbhajtott a kíváncsiság, és bejártam Délkelet – Ázsiát, majd eljutottam egészen Ausztráliáig.

rolam_kepek_2_131014

Fél év barangolás után hazatértem, s megpróbáltam megtalálni a helyem idehaza: éltem Bécsben, Budapesten, dolgoztam televíziónál, rádiónál, újságnál, fordítóként, majd egy szürke őszi napon kinéztem az ablakon és azon tűnődtem, hogyan is kereshetném a kenyeremet utazással. Így kezdtem el idegenvezetőként dolgozni a világ számos pontján, valamint expedició- és túraszervezőként a civilizált világ határait megismerni – Munkámnak köszönhetően mára a világ egy jó részét bejártam. Mialatt testem a külső világot járta, lelkem egyre mélyebb kapcsolatba került az indiai és tibeti gondolkodással, ősi vallásaink rendszereivel, a Tarottal, Alkímiával, Kabbalával és egyetemes ősi jelképeinkkel.

Több mint két évtizede kutatom ősi vallásainkat, a keleti és nyugati filozófiát, emellett rendszeresen járok Indiába és Tibetbe, de legalább ekkora lelkesedéssel járom magyar szent helyeinket. Nem követek egy adott iskolát, gondolati rendszert, az iskolák, tanrendszerek gyökerével és a sokistenhitű vallások filozófiájával foglakozom. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a különbőző felszabadító rendszerek közt az advaita filozófia, melyben számomra az összes filozófiai szál és beavatási rendszer végül összeér. Magyar, német és angol nyelven adok elő, emelett barátaimmal közössen tanfolyamokat és elvonulásokat szervezünk. Feleségemmel és négy gyermekünkkel egy dunamenti kis faluban élünk a Felvidéken. És ha meg nem haltunk, még mindíg a tapasztalás csodálatos útját járjuk…

» következő programok

» Régebbi interjúk, írások és elmúlt előadások témái12278721_770809076382134_7506255367999943851_n